Evde Çalışırken Motivasyonumuzu Nasıl Yükseltebiliriz?
Karantina ilk başladığında çoğu kişi ve firma evden ve online çalışma durumuna geçiş yaptı. (Not: Ki bence remote, freelancer ve online çalışanlara öcü gibi bakan dijital dönüşüme başlayamayan firmalar için çok iyi oldu. Ama bu başka bir yazı ya da videonun konusu) Evden çalışanlara özenilir. “Ohh ne güzel 12’ye kadar uyuyorsun, trafik yok… ” Oysaki durumun öyle olmadığı sanırım artık anlaşılmıştır :)) Başta evden çalışmak keyiflidir. Bir yere gitme derdi yok. Trafik çekme derdi yok. Giyinme derdi yok. Ev yemeği, çay, kahve… Ama karantina süreci ne yazık ki uzamaya başladığında evden çalışmak da tatsız bir şey olmaya başladı. Freelance olarak çalışanlar ne kadar bu duruma alışkın olsa da içinde bulunduğumuz Covid-19 süresinde motivasyon kaybı yaşıyorum/yaşıyoruz. Bu yüzden home office çalışanlar için nasıl delirmeden, motivasyon ve verimlilikle çalışabileceklerini deneyimlerimden paylaşacağım. 🙂
1. Uyku rutinini kesinlikle bozma.
Çünkü bir kere bozduğunda uyanmanı tetikleyecek şeyler de çok az olduğu için bu dönemde rutinin bozulur. Benim rutinim bozulduğunda işlere yetişememek dışında fiziksel çok fazla yan etkisi oluyor. Migren krizleri gibi. Hepimizin bünyesi o ya da bu şekilde belli rutinlerde çalışıyor. Onu bir anda bozmak çok sıkıntılı olabilir. Minik minik esneterek değişiklik yapmak istiyorsan yapabilirsin.
2. Pijamayla, eşofman hani şu gri olan var ya çıkıyor.
Tamam! Kabul! Acayip rahatlar. Ancak çok uzun süre pijamayla ya da eşofmanla çalıştığında beynin bu kıyafetlerle rahatlamayı, keyif yapmayı özdeşleştirdiği, ee zaten evde de o koltuk sana kollarını açtığı için çalışırken ne yazık ki odağını orada tutman çok zor olur. Bu yüzden işe gider gibi giyin, süslen, kokunu sür. Ben normalde giyemediğim ne kadar topuklu ayakkabı, dar etek, elbise varsa giydim. Çok da eğlenceli oldu 😛
3. Çalışmak için uygun ortam hazırlamalısın.
O koltuktan ya da kanepeden hemen kalk! 1. maddemizde ne demiştik beynimizin keyif, rahatlama ile eşleştirdiği yerlerle çalışırken biraz mesafeli olmalıyız. (Not: Dediklerimden çalışmak rahatsız olmalı gibi bir şey çıkmasın. Çalışmak keyifli bir şey çünkü.)
Düzenli bir masa, ergonomik bir sandalye, iyi ayarlanmış bir ışık ve ofis gereçleri seni çalışma konusunda motive etmeye yetecektir. Çalışma masana senin için değeri olan objeler veya fotoğraflarda koyabilirsin. Çalıştığın masada, işine devam ederken ihtiyaç duyacağın her şeyin, tıpkı ofiste olduğu gibi gözünün önünde olmasına da özen göstermelisin böylece sürekli kalkıp almak durumuna kalmazsın.
İlgili Yazı: Evde daha verimli ve motive edici bir alan oluşturmak istersen seni Evde Verimli Bir Çalışma Alanı Oluşturmak yazımıza alalım.
4. Havalandır.
Çalışacağın alanın havalandırmasının iyi olması önemli. Cama yakın bir ortamda çalışarak bol oksijen alabileceğin şekilde çalışma alanını düzenleyebilirsin. Bol oksijen beyninin daha hızlı çalışmasına yardımcı olacaktır. Ayrıca sevdiğin bitkileri çalışma alanının yanında bulundurup ortamda daha iyi bir ambiyans oluşturabilirsin. Hatta havanın güzel olduğu zamanlarda ortamı havalandırmak yerine balkonu veya terası olan o şanslılardansan (Sakin ol champ…Evdeyim.)balkonda veya terasta temiz havada çalışabilirsin.
5. Çalışma saatleri…
Normalde kurumsalda çalışan pek çok arkadaşımdan şunu duydum. “Evde çalışmıyoruz gibi olmasın diye tuvalete bile gidemiyorum.” Çook ama çok yanlış. Ofisteyken tuvalete gidebildiğin kadar evdeyken de gidebilmelisin. İş ve yaşam dengesi çok önemli. Kurumsal çalışanlar mesailerine, molalarına dikkat ederken; zaten freelancer olanlarımız da mesailer ve molalar belirlemeli.
6. Sosyal Medya
Evden çalışmanın zorluklarından biri de sosyal medya geçirmek için çok zamanının olması. Fazlaca sosyal medyada zaman geçirmek iş motivasyonunun düşmesine sebep olur. Bunun için mola verdiğin zamanlarda sosyal medyada gezinebilirsin. Aynı zamanda sosyal medya bildirimlerini çalışırken kapalı tutmaya özen göstermelisin.
7. Çalışma arkadaşı
Birlikte çalışmaktan keyif aldığın bir arkadaşınla online toplantı platformlarından birini kullanarak birlikte çalışıyormuş gibi yapabilirsin. Bu bir süre sonra gelen insan görme isteğini biraz hafifletmiş olur. Hem de motivasyonunu arttırır.
8. TO-DO’lar
Kullandığımız proje yönetim programları olmasına rağmen renkli kalemlerle deftere yazı yazmayı ve sonra yapınca fosforlu kalemle üstünü çizmeye kelimenin tam anlamıyla aşığım diyebilirim. Bu yüzden sende hangisi daha iyi çalışıyorsa o yöntemle günlük işleri listelemen hem verimliliğini arttıracaktır, hem de seni motive edecektir. Çünkü bitmeyen bir dünya listelerimiz var. Küçük başarılar erteleme hastalığımızı (procrastination) tetiklemez.
İlgili Yazı: Bununla ilgili daha önceden bir yazım var. Okumak istersen Procrastination / Erteleme Hastalığı yazısını buraya bıraktım.
Senin de bu listeye eklemek istediğin bir madde olursa yorumlara yaz 🙂