Tasarımlarınızda Kullanmak için 6 Sans-Serif Font
Sans Serif Font nedir diye Font Nedir? yazısında bahsetmiştim. Hızlıca belirtirsem küçük tırnakları olmayan yazı tipleridir.
Bugün tasarımlarımlarınızda kullanabileceğiniz 6 Sans-Serif fontu paylaşacağım.
1.GOTHAM
2000 yılında GQ Magazin dergilerinin kapağında kullanılmak üzere daha geometrik ve yenilikçi bir yazı fontu aramaya başlamıştı. Bu amaçla Amerikalı tipograf Tobias Frere-Jones ile anlaştı. Tobias sayesinde ise Gotham ile tanışmış olduk. Bir çok büyük markanın da kullandığı en önemli Sans-Serif fontlarından birisidir.
2.HELVETICA
Tasarımı 1950’nin ortalarında yapılan en eski ve ikonik Sans-Serif fontlarından birisidir. Tasarımlarına sadelik ve minimalist bir görüntü katan, sevilen bir fonttur. 1983 yılında dijitalleştirilmiş ve bundan 35 yıl sonra 2018 yılında “Helvetica Now” olarak güncellenmiştir.
3. FUTURA
Ünlü tasarımcı Paul Rener tarafından tasarlanan Sans Serif font, 1927 yılından günümüze kadar kullanılmaya devam etmiştir. Bu da bize Futura ismini koyarken bir bildiği olduğunu gösteriyor. Özellikle tabelalara ve uygulamalarda sıklıkla karşılaştığımız bu Sans Serif font, tasarımlarında farklılık arayanlar için çok uygun. En sevdiğim çizgi film kanallarından olan Cartoon Network logosunda bu fonta rastlayabilirsin. (Bu arada Cartoon Network çizgi filmleri çok bozdu.)
4. VERDANA
Arkadaş canlısı, sevimli ve bir o kadar da etkili bir Sans Serif font ile devam ediyoruz. 90’ların ortasında tasarlanan Verdana özellikle harfler arasındaki boşluklar sayesinde okunmayı fazlaca kolaylaştıran bir fonttur. Bu özelliği sayesinde, billboardlarda da sıklıkla karşımıza çıkmaktadır.
5.Avant Garde
Fransızca’dan Türkçe’ye de avangart olarak geçen kelimeyi özellikle entel ortamlarda “ah tatlım, çok avangart bişii bu” şeklinde olup olmadık kullanılırken bulabilirsin. “Yenilikçi” , “öncü” anlamlarına gelmektedir. Gerçekten de Avant Garde tasarlandığı dönemde bu adı hak etmiştir. Günümüzde ikonikleşen bu Sans Serif font ile özellikle layout tasarımlarına büyük bir güç katabilirsin.
6.HILDEGARD
Sofistike ve ilgi çekici bir font ile yazımızın sonuna geliyoruz. İsmi Germen mitolojilerinden fırlamış gibi duruyor, zira tasarımcısı Alman Jan Sonntag. Tasarımlarında bulunan büyük veya küçük bütün yazılarda kullanabileceğin, efektif ve göze hoş görünen bir fonttur. Hildegard yazı tipi ailesi, metin veya görüntü boyutlarında kullanılabilir. Aile şu dört yazı tipini içerir: Hildegard Regular, Hildegard Italic, Hildegard Bold ve Hildegard Bold Italic.
İlgili Yazı: Tasarımlarınız için font aramaya başlamadan önce bu yazıya da bir göz atabilirsin. Markanız ve Logonuz İçin En İyi Font Eşleşmesi Nasıl Yapılır?