E-posta Pazarlama 101

E-posta Pazarlama 101

E-posta pazarlama, ülkemizde çok fazla değeri bilinmese de, bazı kesimler tarafından “e-posta öldü yeaa” denilip geçilse de, dijital pazarlamanın yapı taşlarından birisidir. Çünkü başka hiç bir uygulama ya da platform sana müşterilerinle bire bir iletişime geçme imkanı sunmaz ve bunu 1 tuşla dakikalar içinde yapma imkanı da… Bugün e-posta nasıl hazırlanır, içeriğinde nelere dikkat edilmelidir ve en önemlisi de potansiyel müşterinin ilgisini e-posta ile nasıl çekebilirsin (lead generation) bunları konuşacağız.

 

E-posta Pazarlama Neden Önemlidir?

E-posta pazarlama aslında bütün dijital pazarlama stratejiniz içindeki kaledir. Çünkü bütün sosyal medya , google ads veya TV reklamlarının ardında ulaştığın kitleye erişebilmenin en kolay yolu e-postadır. Bilinenin aksine e-posta pazarlamanın en büyük amacı hali hazırda ulaştığın ve var olan kitleni elinde tutmaktır.

Tabi ki e-posta ile yeni müşteriler kazanabilirsin ancak e-posta zaten var olan müşterilerinin, markana olan ilgisini taze tutmak için önemlidir ve unutulmamalıdır ki e-posta, bu kişilerle bire bir iletişim kurabileceğin tek araçtır. Kişiselleştirilmiş e-postalar ile, kişiye doğrudan hitap edebilirsin. Kişinin kendisini özel hissetmesini sağlayabilir ve markanla her daim iletişim kurabileceğini gösterebilirsin.

 

E-postalarının İçeriğinde Nelere Dikkat Etmelisin?

Öncelikle şunu bilmek gerekiyor ki, spam’a veya junk’a düşme bu işin doğasında vardır ve sıfıra düşme ihtimali neredeyse yoktur. Burada  yapman gereken bu ihtimali en aza indirmek. Bunun için dikkat etmen gereken bir kaç önemli nokta bulunmaktadır. Şöyle ki e-postanın başlığından, DNS ayarlarına kadar her detay spam filtrelerini tetikleyebilir.

Öncelikle ilgi çekici bir başlık önemlidir. Başlıklarında spam filtrelerini tetikleyecek bariz reklam içerikleri kullanmamalısın. Emojiler “%50 indirim, bu fırsatı kaçırmayın!” gibi sahte görünen ve tamamı büyük harfle yazılmış başlıklardan uzak durmalısın. Bunun yerine daha ilgi çekici, kısa , sade ve kitlenizin ilgisini çekeceğini düşündüğün başlıklar kullan.

E-postanın içeriğinde büyük boyutlu görseller, GIF veya videolar kullanma. Büyük boyutlu görseller ulaşım oranını çok azaltacaktır. GIF ve videolar ise bazı servis sağlayıcılar tarafından desteklenmediği için doğrudan spam kutusuna düşecektir. Bunun yerine içeriğini olabildiğince sade tut ve minimal görsellerle destekle. Bu sıralar e-posta tasarımında en gözde ve moda görsel tasarım, minimal ve sade görsellerdir.

Çok uzun yazılar yazma. Kimse telefonundan veya bilgisayarından mailinizi açtığında sayfalarca yazı okumak istemez. Bunun yerine kişilere kısa ve kendini veya ürününü ön plana çıkaran bir yazı hazırla. Eğer daha fazla bilgi almak istiyorsa web sitene yönlendiren linki de yazının altında paylaş. Bu durum hem kişinin merakını artıracak hem de e-postalarının ulaşım oranında da büyük farklar yaratacaktır. Ayrıca yazının font’u da burada önemlidir.

İlgili Yazı: Tasarımlarda yapılan 5 hatayı daha önce paylaşmıştım. Tasarımcıların Yaptığı 5 Hata başlıklı yazımdan ulaşabilirsin.

E-posta Pazarlama, Potansiyel Müşteri Bulma (Lead Generation) Nedir?

Yazının başında da belirttiğim gibi e-posta pazarlamanın en büyük alametifarikası hali hazırda var olan kitleni seninle tutmasıdır. Ancak tabi ki e-posta ile potansiyel müşterilerine ulaşman da mümkündür. Bu yönteme lead generation denmektedir.

Öncelikle ürününle ilgilenecek kişileri bulduktan sonra, ilk odak noktan onların e-postanıza tıklamasını sağlamak olmalıdır. Burada başlık yine çok önemlidir. Yukarıda zaten başlığının nasıl olması gerektiğini anlatmıştım.

E-postana tıklandıktan sonra, yine sade bir içerik ile kişiyi yöneltmek istediğin ürün veya projeye dikkat çek. Bunu nasıl yapabilirsin? Mesela ürünün için ücretsiz deneme şansı sunabilirsin veya kişiye özel indirim sunabilirsin. Varsa web sitene yönlendirip ürünlerini detaylı incelemelerine olanak sağlamalısın.

İlk maili gönderdikten sonra bu kişilere belirli bir arayla, bir takip e-postası (follow-up email) gönderebilirsin. Minimum 3-5 gün sonra göndermeni tavsiye ederim. Kişilere sürekli e-posta göndermek, onları bunaltmanana sebep olur. Bu durumda kişi senin gönderilerini spam olarak işaretleyebilir ve kişinin gözünde markanın imajınızı karalayabilirsin. Aynı zamanda bu durum KVKK kapsamında izinsiz gönderim olarak algılanır.

Özetle

E-posta pazarlama kişilerine doğrudan hitap etme olanağı sunar. Spam kutusuna düşme ihtimalin her daim bulunmaktadır ancak bunu azaltmak yine senin elinde.

Kaliteli bir içerikle,  doğru ve izinli bir kişi listesine yapacağın gönderimler, e-posta pazarlama kampanyalarını bir adım öne çıkaracaktır. Ayrıca yatırım getirilerini de büyük oranda artıracaktır.

Ben de bir şey demek istiyorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

MERHABA,
BEN CEREN VAROL!

Girişimcilere özellikle kadın girişimcilere logo ve web tasarım, dijital pazarlama ve iş geliştirme ile ilgili konularda markaları için yardım etmekteyim.