Web Sitesi Yaptırırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

İyi bir web sitesi sahibi olmanın ilk yolu iyi bir tasarıma sahip olmaktır. En uygun tasarımın yapılması, projenizin daha ilgi çekici olmasını sağlayacaktır. Yapılacak olan web sitesi tasarımı geliştirilmeye uygun olmalıdır. Aksi takdirde sabit ve gelişime uygun olmayan site tasarımı, bir sonraki dönemlerde siteyi tekdüze ve sıradan kılacaktır. Eklemek istenilen yeni özellikler için site tasarımı en baştan yapılmak zorunda kalınacak ve bu da yazılım anlamında bir hayli zamanınızı alacaktır.
Ziyaretçilerin büyük çoğunluğu, bir şekilde sitenin linkine tıklar ve ilk 4 saniye içerisinde siten ile ilgili kararını verir. Bu karara göre sayfanı ziyaret etmeye devam eder veya sayfandan ayrılıp diğer sitelere yönelirler. İşte burada, ziyaretçileri sitede tutmak ve daha fazla zaman geçirmelerini sağlamak için; sitenin renkleri, kullanmış olduğun fontlar, görsellerin kalitesi, slider ve içeriklerin yerleşimi gibi sayfa düzenini en net şekilde yansıtacak olan unsurlar ile doğru bir yönlendirme ile ürünlere/içeriklere ulaşmaları büyük önem taşımaktadır.
Sadece ziyaretçi bazlı değil aynı zamanda web sitenin tüm tarayıcılara uyumlu olması açısından da tasarım önemli bir etkendir.
Bu yüzden web sitesi yaptırırken nelere dikkat etmek gerekir i listelemek istiyorum.
1. Alan adını ve kullanılacak hostingi doğru seçmelisiniz.
Web siten için domain seçimi yaparken arama motorlarının önem vereceği kelimeleri seçmeye özen gösterin. Doğru uzantılı, anahtar kelimeni içeren ve akılda kalıcı bir alan adı ile SEO çalışmalarını güçlendirebilirsiniz.
Elbetteki bu ismi her zaman bulmak kolay olmayacaktır. Bu yüzden de eğer bulabiliyorsanız o şekli kullanmak ama bulamıyorsanız da çok uzun olmayan, farklı dillerde başka anlamlara gelmeyecek, kolay yazılabilecek bir marka adı/domain ile yola çıkmak en doğrusu olacaktır.
Gelişen teknoloji ile websitelerinin hızlı olması da oldukça önem kazandı. Bu aşamada sizin en büyük destekçiniz hosting aldığınız firmanın size vermiş olduğu hizmettir. En fazla reklamını gördüğünüz ya da en bilinenler değil doğru hizmet ve desteği sağlayabilecek hosting firması en doğrusu olacaktır. Websitenizi tasarlayan kişiye oldukça büyük sorumluluk düşmektedir.
İlgili Yazı: Domain+Hosting & Marka Tescili konusundaki yazımı okumak biraz daha bilgilendirici olabilir.
2. Sadece kendi beğenilerinizi değil, ziyaretçilerinin beklentilerini de düşünün.
Kurumsal kimliğiniz, markanız, websiteniz elbetteki sizin dünyanız. Sizin gözünüze hoş gelmeli. Ancak burada unutulmaması gereken bir şey var ki o da hedef kitlenizdeki insanların beğenileri ve e-ticaret kullanım alışkanlıklarıdır. Her markanın hedef kitlesi ve onların alışkanlıkları birbirinden farklı olabilir. Bu yüzden rakip taraması yapmak, beğenilen sitelerden beğenilen özellikleri almak iyi bir fikir olabilir. Ancak mutlaka ve mutlaka markanın kendi DNA’sına uyacak yapıda kullanılmalıdır.
Gereksiz ve çok uzun bilgiler koymak yerine, ihtiyaç duyulacak bilgiyi, fotoğraf ve video ile destekleyerek sunmaya çalışın.
3. Web siteniz arama motorlarına dost (SEO uyumlu) olmalı.
Web siteniz arama motorlarına dost bir altyapı ile yapılmamış ise, sadece personelin ve tanıdıklarının ziyaret ettiği bir site olacaktır. Oysa web sitesinin asıl amacı, yeni müşteriler bulma ve ürün/hizmetlerine insanların kolay ulaşımını sağlamaktır. Web sitenin SEO’ya uygun olup olmadığını anlamak için kullanabileceğin bir çok araç var. Arama motorlarında yapacağın küçük bir arama ile birçok araç ve makale ile kısa zamanda temel bir bilgiye sahip olabilirsin
4. Web sitenizin responsive (mobil ve tablet uyumlu) olmasına dikkat edin.
“Mobil kullanım her geçen gün artıyor. Uzmanlar yakın bir gelecekte mobil cihazlardan yapılan ziyaretlerin, diğer kanalları geride bırakacağını öngörüyor. Ayrıca arama motorlarında üst sıralarda yer almanın da yolu mobil uyumluluğa bağlı.” demişim bu postun güncellenmemiş versiyonunda 🙂
Yeni versiyonumuzda ise Google mobilde düzgün görüntü sağlayamayan siteleri artık ciddiye bile almıyor diyerek konuya başlayabiliriz. Google tarafı elbetteki daha teknik ve üstteki SEO açıklamasına daha bağlı bir konu. Kullanıcı alışkanlığı olarak ise çoğu sitenin desktop halini artık bilmiyoruz. Bu yüzden tasarım aşamasında mobil kısma özel bir tasarım ya da akış yapmak kullanıcılarınızı etkilemek açısından daha önemli olacaktır.
5. Site açılış hızına dikkat edin.
Yine Google’ın ve müşterilerin ciddiye almadığı sitelerden biri de yavaş açılan websiteleridir. Siteniz müşterilerinize ve Google botlarına ne kadar hızlı reaksiyon verirse ikisi de sizi o kadar sevecektir. Bu yüzden bu kısım için yapabileceğiniz yazılımsal düzenlemeleri ve hosting yatırımını mutlaka yapmalısınız.
6. Web sitenizdeki tüm içerikler, orijinal ve işe yarar olsun. Yatırım yapmaktan kaçınma.
Web sitesi yaparken karşılaştığım en büyük hata, içeriklerin kopyala yapıştır metoduyla, başka markalardan alınıyor olması. Kullanacağınız fotoğrafların lisans durumunu ve orijinalliğini araştırınız. Mümkünse sadece sizin web sitenizde bulunan fotoğraflar olsun. Yazılar markanıza ait özgün içerikler olsun. Bu arama motorlarındaki konumunu önemli ölçüde olumlu yönde etkileyecektir.
Web sitelerinin içerisinde bulunacak görsel ve videoların hazırlanması için ayrılacak ilave bütçe, kimi zaman web sitesi yapım bütçesinden bile fazla olabilir. İşletmenizi tanıtan bir kısa film ve profesyonel olarak çekilmiş fotoğraflar, bir editöre yazdırılmış sana özel metinler web siteni çok daha profesyonel ve kaliteli gösterecektir.
7. Anlaşılır ve sürdürülebilir bir tasarım yaptırmalısınız.
Ana sayfada yer alan metinler ve bilgiler; sitenin temel amacına uygun olmalı, detaylı bir biçimde alt sayfalara gönderilmelidir. Çok sayıda alt sayfanın oluşturulmasının SEO çalışmalarına zarar vereceğini de unutmamak gerekiyor. Bunun yanı sıra web sitesi URL yapısının kısa olması ve içerisinde özel karakterlerin yer almaması da arama motorları için önem arz ediyor.
Bir sitede en çok dikkat edilen yer sol üst köşedir, bu da okuma alışkanlığımızdan gelir. Bu sebeple biz de dahil bir web siteye girdiğimizde sitenin her zaman en üst kısmına bakarız ve başlıklarla veya görsellerle yönlendirilmeyi bekleriz. Yapılacak en önemli şeylerden biri, logoyu veya sitenin ismini sol köşede bir yerlere iliştirmek olacaktır. Logo ve site ismi kendi başına işi anlatmakta yetersiz kalıyor ise bir sloganla zenginleştirerek web sitesinin ne ile alakalı olduğunu vurgulayabilirsiniz.
Renkler konusuna gelirsek. Çok fazla renk kullanımından kaçınmak hem zamansız tasarımlar için hem de kullanıcıyı doğru yerlerde doğru şekilde yönlendirmek için oldukça önemlidir. Bütünsel bir marka algısı yaratabilmek için kurumsal kimlikle mutlaka uyumlu olmalıdır.
Web sitelerinde asıl amacın, siteye gelen ziyaretçilere bilgi vermek olduğunu düşünürsek, estetik kaygılarla yazılmış, okunması zor ve karmaşık yapıya sahip yazı fontlarının kullanımından kaçın. Sade, basit ve okunması en rahat yazı tiplerini seçmeye özen gösterin.