Tasarımcıya Brief Verirken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Tasarımcıya Brief Verirken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bir tasarımcı ile çalışırken doğru brief vermek ve yapılan iş için doğru geribildirim (feedback) vermek çok önemli. Birlikte çalıştığın tasarımcı nereye gitmek istediğini, beğenilerini, markanın estetik algısını tam anlayamadığı zaman ortaya çıkan işler tam anlamıyla iki taraf için de verimsiz, zaman ve para kaybettirici oluyor. Bu yüzden bir tasarımcı ile çalışmaya başlamadan önce mutlaka markanı nereye konumlandırmak istediğini, hedef kitlene vermek istediğin hissi bilmelisin. Bunu da tasarımcıyla örnekler eşliğinde mutlaka konuşmalı ve net olmalısın. 

Her iki tarafın da işini kolaylaştırmak için kendi markalarımda kullandığım brief alma şeklini seninle paylaşmak istiyorum. 

  1. Marka Tanıtımı: Ne tasarlatıyorsan tasarlat mutlaka markanı, gitmek istediğin yeri ve hedef kitleni tasarımcıya anlatmalısın. ÖRN: Organik üretim yapan, Nordik tarzı benimsemiş tasarımlara sahip, üst segment kullanıcıya hitap eden bebek/çocuk ürünleri satan bir markayım. Hedef kitlem şu-şu yaş aralığında, şurada oturan insanlar gibi. Kısaca anlatabileceğin bilgilerin mutlaka olmalı. 
  2. Renk, Font, vs: Kurumsal kimlik tasarlatıyorsan kullanmak istediğin renkler ve font önerilerini tasarımcıya önerebilirsin. Ancak şunu gözden kaçırmamalısın. Gün sonunda tasarımcı sana aklına gelmeyen ama markanla daha uyumlu olabilecek tasarımlar da çıkartabilir. Bunlara açık olmak önemli.  Web tasarım yaptırıyorsan da kurumsal kimliğini tasarımcıya doğru şekilde iletmelisin. Renklerin yeşilken sana pembe bir web tasarımı yapmamalı. 
  3. Referanslar: Tasarım yaptıracağın neyse kurumsal kimlik, websitesi ya da ambalaj bunlar hakkında örnekler, referanslar ve varsa daha önce yaptırdığın tasarımlar hakkında bilgi vermen, tasarımcının projeyi daha iyi anlamasına ve istenilen sonucu elde etmene yardımcı olur.
  4. Tasarım İçerik ve Görselleri: Kurumsal kimlik yaptırıyorsan genellikle marka adının nasıl yazılacağına ve altında bir slogan (tagline) olup olmayacağına karar vermelisin. Aslında bu madde websitesi yaptırırken daha fazla önem kazanıyor. Web tasarımcıya görsellerini özellikle lifestyle dediğimiz stil life da denilen görsellerini ya da sitende kullanılacak içeriklerini paylaştığında websitende bunlar göre öne çıkarılacak alanlar daha net ortaya çıkar. 
  5. Teslim Tarihi: Tasarımın ne zaman teslim edilmesi gerektiği ve acil bir işlem olup olmadığını mutlaka belirtilmelisin. Her tasarımın araştırma, uygulama ve bir nevi pişme süresi vardır. Eğer işlerin acil ise çok çok iyi iş çıkma olasılığı kendi deneyimlerimden biliyorum ki %20-30 baremindedir. Bu yüzden aciliyet çanları çalmadan önce bu süreçleri başlatmak hem senin hem de tasarımcının hayatını kolaylaştıracaktır.

Yukarıda paylaştıklarımı takip ederek tasarımcıya brief verirsen ve de tasarımcı doğru bir tasarımcı ise emin ol içine sinen tasarımlar çıkacaktır. 

İlgili yazı: Bir de geribildirim (feedback) vermekle ilgili Tasarımcıya Feedback Verirken Dikkat Edilmesi Gereken Önemli Noktalar yazıma da göz atmanı öneririm. 

Ve unutma bu aşamalar zor da olsa çok keyifli. O yüzden keyfini çıkartmayı unutma 🙂

Ben de bir şey demek istiyorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

MERHABA,
BEN CEREN VAROL!

Girişimcilere özellikle kadın girişimcilere logo ve web tasarım, dijital pazarlama ve iş geliştirme ile ilgili konularda markaları için yardım etmekteyim.