İleti Yönetim Sistemi (İYS) Nedir?
İleti Yönetim Sistemi (İYS) ,6563 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun ve ilgili mevzuat kapsamında ortaya çıkan ve elektronik iletiler için izinlerinizi tek bir noktadan yönetmenize olanak sağlayan sistemdir. Peki kısaca İYS nedir? Avantajları nelerdir? İYS’ye kimler kayıt olmak zorunda? En önemlisi ise İYS izinsiz gönderimlerin önüne geçebilir mi?
İleti Yönetim Sistemi’nin Ortaya Çıkışı ve Amacı
Özellikle 2010’ların başından itibaren yaygınlaşan ve neredeyse her gün karşılaştığımız izinsiz, spam SMS ve e-postaların önüne geçmek amacıyla, ülkeler ağır cezalar içeren mevzuatları yürürlüğe geçirmişti. Avrupa’da GDPR, Amerika’da Can SPAM-ACT. Ülkemizde ise 2014’te Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun ve 2016’da KVKK. Bu kanunlar ve mevzuatlar ile artık e-posta adreslerimiz, telefon numaralarımız gibi bilgiler kanunen kişisel veri olarak kabul edildi ve izinsiz kullanımlarının yasa dışı olduğu desteklendi.
7 Ocak itibariyle kişilerin kullanımına sunulan İleti Yönetim Sistemi ile artık insanlar, elektronik iletişim izni verdiği şirket ve kurumları tek bir noktadan görüntüleyebilecek ve izinlerini kolayca düzenleyebilecek. Sizlere e-posta veya SMS göndermelerini istemediğiniz kurumları tek bir tuşla listeden çıkarabileceksiniz.
Başka bir deyişle İYS şirketlerin var olduğu bir sosyal medya platformudur. Size ulaşmasını istemediğiniz şirketleri “unfollow” edebileceksiniz. Böylece size e-posta veya SMS atmalarını engelleyebileceksiniz.
Şirketler İçin İleti Yönetim Sistemi ve Kayıt Aşamaları
Bir çok şirket bu sistemin müşterileri ile iletişimlerini kısıtlayacağını ve pazarlama kampanyalarını yavaşlatacağını düşünebilir. Ancak hali hazırda izinli bir listeniz varsa, bu sistemin şirketlerin işleyişine zararı dokunmayacaktır.
İleti Yönetim Sistemi’nin şirketler bazında en büyük avantajı ise kanuni olarak bir koruma sağlamasıdır. Eğer bir kişi şirketin İYS hesabında kayıtlı ise, şikayet halinde İYS’yi hukuki dayanak olarak kullanabilecektir. Çünkü kişiler İleti Yönetim Sistemi’ne giriş yapıp izinlerini yönetebilirler.
İleti Yönetim Sistemine kayıt yaptırmak çok kolay bir işlemdir. Şirket yetkilisi İYS resmi sitesine giriş yapıp, E-imza veya e-Devlet hesabını kullanarak İYS’ye başvurabilir.
İYS web sitesi üzerinden hizmet sağlayıcınızı, başka bir deyişle iş ortağınızı, seçebilirsiniz. Bu firmalar, toplu email, arama veya SMS gönderimlerinizi sağladığınız firmalar olabilir. Bu firmalar ile İYS’ye verilerinizi toplu olarak aktarabilirsiniz. Aynı zamanda İYS ile sürekli bir entegrasyon sağlayabilirsiniz. Aracı hizmet sağlayıcınızı da yetkilendirdiniz ve verilerinizi aktardınız. Artık tek yapmanız gereken İYS’deki verilerinizi güncel tutmanızdır. Bunu da aracı hizmet sağlayıcınız sizin için yapabilir.
İYS’ye kayıt olmak zorunlu mu? Kimler İYS’ye kayıt olmak zorunda?
Pazarlama ve tanıtım içerikli elektronik ileti gönderen bütün firmaların İYS’ye kayıt olmaları zorunludur. Sadece devlet kurumlarının ve sivil toplum kuruluşları ve derneklerin böyle bir zorunlulukları yoktur. Ancak STK ve derneklerin satış amaçlı gönderdiği içerikler bulunuyorsa, bu durumda yine İYS’ye kayıt olmaları zorunludur.
Peki nedir bu pazarlama ve tanıtım içerikli gönderimler? Marka değerini yükseltmek veya bir ürününüzü tanıtmak için yaptığınız gönderimlerdir. Eğer gönderdiğiniz bir içerik aslında sadece markanın müşterilere yönelik bir hamlesiyse, mesela müşterilerinize sadece “slm” bile yazsanız bu tanıtım ve pazarlama kapsamına girer. Çünkü mesaj zorunlu değil sadece müşterilere kendinizi hatırlatma kapsamına giren bir içerik olarak değerlendirilmektedir.
Eğer içerikleriniz pazarlama ve tanıtım içermiyorsa, örneğin işlemsel (transactional) e-posta ve SMS’ler gönderiyorsanız, İYS kayıt zorunluluğunuz bulunmamaktadır. Peki işlemsel e-posta ve SMS nedir? Parola sıfırlama, fatura bilgileri gibi gönderilmesi zorunlu olan içeriklerdir.
Doğum günü ve özel gün kutlamaları, tanıtım ve pazarlama faaliyetleri kapsamına girer. Bu yüzden İYS’ye kayıtlı olmaları zorunludur.
İYS için data sayısı 150.000’in altında olan firma ve kuruluşların son kayıt tarihi 31 Mayıs 2021 olarak belirlenmiştir. 150.000’in üstünde data sayısına sahip olan kuruluşların son kayıt tarihi 31 Aralık 2020 olarak belirlendi. Yani, eğer data sayınız 150.000 ve üstüyse şu an e-posta veya SMS atmayı bırakıp, İYS’ye kayıt olmaya bakmalısınız.
İleti Yönetim Sistemi vs Spam Gönderimler
31 Mayıs itibari ile İYS verileriniz arasında kaydı bulunmayan bir kişiye yapacağınız gönderimler “izinsiz gönderi” kapsamında değerlendirilecektir. Aynı zamanda kanunlar kapsamında cezası da bulunmaktadır. İnsanlar 20 sene önce çeşitli yerlerden hatta “CD satıcılarından” e-posta adresleri ve telefon numaraları alınabiliyordu. Bugün bu tarz sistemler ve kanunlar ile izinsiz gönderimlerin önüne geçilmeye çalışılması güzel bir hamle.
İYS’nin teknolojik alt yapısı güncellemeler ile güçlendirilmeye devam edilmesi gerekiyor. Denetlemeleri ve takipleri de sıkı yapılırsa, işe yarar bir sistem haline gelebilir. İşleyişin ne durumda olacağını 1 Haziran’dan itibaren daha somut bir şekilde takip edebileceğiz.
Özetle
Özetle İYS diyor ki, bir e-posta veya SMS göndermek istiyorsanız, benim platformumda kişinin kayıtlı olması gerekiyor. Aksi takdirde izinsiz gönderimden sayılacaktır. Kayıtlı olmadıkça iletişim kuramazsınız.
Kişiler bazında da eğer bir şirketten e-posta veya SMS almak istemiyorsanız, iys.org.tr üzerinden giriş yapıp izinlerini iptal edebilirsiniz