WordPress Backup (Yedekleme) İşlemi Nasıl Yapılır?
Wordpress backup (yedekleme) işlemi aslında sanıldığı kadar zor ve karışık değildir. Belirli bazı adımları mevcuttur. Eğer bu adımları takip edebilirsen sorunsuz bir şekilde cPanel ile ya da cPanelsiz yedeklemelerini rahatlıkla yapabilirsin.
Peki, bu yedeklemeleri nasıl yapabiliriz?
cPanel ile WordPress Backup
En çok kullanılan panel cPanel olduğu için geniş bir kitleye hitap etmektedir. Fakat diğer panelleri kullananlar da bu yedekleme mantığını kavrayarak kendi panellerinde de bu işlemi rahat bir şekilde gerçekleştirebilirler. Çünkü WordPress php dilinde yazılmış bir scripttir ve belli kriterlerde çalışır. Bunların içinde en önemlisi MySQL ile çalışıyor olmasıdır.
cPanel üzerinden yedek alabilmek sanıldığı kadar zor değildir. İlk olarak panele giriş yapılması gerekir. Panele giriş yapıldıktan sonra Files (Dosyalar) bölümünde yer alan Backup Wizard (Yedekleme Sihirbazı) kısmına gelinir ve butona tıklanır. Karşınıza çıkan sihirbaz ile kolay bir şekilde tam yedekleme yapabilirsiniz. Tek yapılması gereken açılan bölümde Backup yazan yere tıklamaktır. Yedekleme işlemi tamamlandığında mail adresinize bildirim maili gelir. Sonrasında tek tıklama ile yedekleme bölümünden yedeği alınan WordPress’i indirmeye başlanabilir.
cPanelsiz WordPress Backup
cPanel sihirbazı haricinde el ile de backup yapılabilir. Bu da kullanıcılar için oldukça kolaydır. Ftp yazılımı ve cPanel’de bulunan dosya yöneticisi sayesinde gerekli olan tüm dosyalarınızı bilgisayarınıza indirebilirsiniz. Bu şekilde ilk aşama tamamlanmış olur. Son olarak Php My Admin kısmına giriş yaparak veri tabanını dışarı aktar (export) butonuna tıkladığınızda veri tabanınızı bilgisayarınızda yedeklersiniz. Böylece yedekleme işlemi tamamlanmış olur.
Hangi Dosyaların Backup’ını Almak Gerekir?
WordPress sitesi için tema, resimler ve eklentiler gibi içeriklerin tamamının backup’ı alınabilir. Genel olarak tüm ana klasör yedeklenirse tüm veriler herhangi bir tehdide karşı korunmuş olur. Eğer Ftp üzerinden tema yedeklemesi yapılacaksa sitenin yer aldığı ana klasöre girerek wp-content/themes klasörüne girilir ve sağ tıklanarak indir butonuna tıklanır.
Wordpress sitenizin olmazsa olmazı olan resim, dosya ve diğer tüm görseller için wp-content/uploads klasörüne girilerek backup’ı alınabilir. Tüm bunların hepsi Ftp üzerinden kolaylıkla yapılabilir.
Eklenti dosyalarının backup’ını almak çok gerekli değildir. Yalnız bazı eklentiler bir kısım veriler ve ayarlar içerdiğinden dolayı yedeklenmesinde fayda vardır. Eklenti yedeklemesi de diğer kısımların yedeklemesinin yapıldığı gibi yapılmaktadır. Ftp üzerinden wp-content/plugins klasörüne girip sağ tıklama ile indirme tamamlanabilir.
Dropbox ile de WordPress yedeklemesinin yapılması mümkündür. Bulut depolama hakkında bilgi sahibi olanlar ve wordpress altyapılı bir web site sahibi olanlar için farklı backup eklentileri mevcuttur. Bu eklentiler Dropbox hesabı ile etkileştirilerek istenilen aralıklarla (günlük, haftalık, aylık gibi.) backup otomatik olarak gerçekleştirilebilir.
İlgili yazı: Öylesine indirdiğim backup plugin i nasıl hayatımı kurtardı? yazısında pluginleri bulabilirsin.